Talizmán

TAL1
TAL2
ORC

A hajó története:

A Talizmánt 1942 ben építették a balatonfüredi hajógyárban.

A megrendelő és első tulajdonos dr. Tuss Miklós volt, korának kiemelkedő vitorlázója, több legendás balatoni hajó építtetője, a vitorlássport elkötelezett szervezője és a Kékszalag egyik alapítója.

A hajót a világhíres amerikai tervező Olin Stephens tervezte.

A Talizmán az első években kiemelkedő verseny sikereket ért el.  1942-ben a Kékszalagon 2-dikként futott be.  A háborút követően a Talizmán sem tudta elkerülni a balatoni yachtok sorsát, a többszöri tulajdonos váltást, államosítást.

Jordán Gábor kormányos és csapata nevéhez fűződik a Talizmán újabb nagy korszaka a 80-as és 90-es években. 5 ezüst-, és 3 bronzérem után 1996-ban sikerült legyőzniük legnagyobb riválisokat, a Hungáriát és a Kishamist, így megnyerték az Összevont Cirkáló bajnokságot.

Az akkor már több éve parton tárolt Talizmánt 2007-ben Straub Elek és Rényi Andrea vette át. Felkérték Cittel Lajost a hajó újjáépítésére, amelynek ünnepélyes vizretételére 2009-ben került sor a balatonfüredi hajógyári kikötőben.

A gyönyörűen felújított Talizmán  azóta újból az összevont cirkáló osztály elkötelezett tagja,  Hónig Péter kormányzásával több fontos versenyt, bajnokságot nyert.

A hajó adatai:

Hajótest hossza: 12,95 m
Árbóca: 19,8 m
Nagyvitorlája: 74 m2
Génuája: 47 m2

Top